Så lyckas du med dina tomater

Så väljer du rätt sort

Tomater delas generellt in i två olika typer – busktomater och högväxande tomater. Busktomaterna är lite mer lättskötta och har ett buskigt växtsätt och blir mellan 30 cm och 1,5 m beroende på sort. De passar lika bra i en kruka på balkongen som i växthuset eller i odlingslådan.

Högväxande tomater sticker i väg på höjden och blir från 2 m och uppåt. De behöver därför bindas upp för att inte stammen ska knäckas. Köper du högväxande tomater bör du därför har tillgång till en vägg i soligt läger eller ett växthus så du kan stötta upp plantan.

Fundera på var du har tänk att placera plantorna innan du köper dem. Du hittar både busktomatplantor och högväxande plantor hos oss under april/maj.

Plantering och placering

När du köper en tomatplanta är det viktigt att du planerar om den i en större kruka, alternativt ut i växthus eller på friland ganska snart efter köpet. Ofta kommer plantorna i små krukor och rötterna behöver större plats för att plantan ska kunna fortsätta utvecklas på ett bra sätt. Det finns speciell tomat och grönsaksjord som är grundgödslad med näring speciellt utformad för ändamålet men även yrkesodlarjord är ett bra alternativ.

Tomater tycker generellt om en varm och jämn temperatur på minst 15 grader dygnet runt. Under våren kan man med fördel ställa ut sin planta på dagarna och ta in den på nätterna för att härda den. Det är mycket viktigt att plantan inte får någon frost, det klarar den inte oavsett sort.

Bevattning och skötsel

Tomater vill ha mycket ljus och värme men tänk på att ett litet växthus med stängd dörr kan bli extremt varma under sommarmånaderna så öppna gärna dörren så att det kommer in lite luft i växthuset. Har du tomaterna i kruka eller på friland så ställ dem på en solig men vindskyddad plats.

Tomater behöver mycket vatten, speciellt under de varma sommarmånaderna, ju mindre kruka eller växtplats de har desto oftare behöver du vattna. Håll jorden lätt fuktig men inte genomblöt. Tillsätt gärna lite näring under säsongen för att ge plantan lite extra kraft och få en bättre skörd. I gårdsbutiken säljer vi näringen som själva använder till våra tomater. Den hälls i vattnet när du vattnar, mycket enkelt och ger mycket energi!

Busktomaterna behöver i regel inte tjuvas, men om plantan blir alldeles för tät så får du klippa bort någon gren med blad för att få in lite luft, annars är risken att bladen längst in ruttnar och skadar plantan.

Högväxande tomater behöver du nypa bort tjuvskotten som kommer i bladvecken, detta för att de inte ska stjäla kraft och energi från plantan.

Glöm inte av att ge din tomatplanta mycket tid och kärlek, tomaterna smakar så mycket bättre då!